Je hoort het steeds vaker. Slimme toepassingen in onze electrische apparaten. In een onstuitbare opmars verschijnt de ene smart-applicatie na de andere, in zowel de tech-industrie als op de consumentenmarkt.
Wat uiteindelijk apparaten en systemen slimmer en sneller zal gaan maken zijn de toegepaste chips en hun capaciteiten daarvan.
Fotonica: Een optische chip:
Dacht je dat Siri een slimme robot was? Door nieuwe innovaties als fotonica
realiseer je je plotseling dat het allemaal nog stukken slimmer en sneller kan gaan worden.
Door het gebruik van lichtsignalen in plaats van elektrische signalen voor onze chips,
zullen electrische apparaten niet alleen vele malen sneller worden, maar ook steeds betrouwbaarder en veiliger.
Denk hierbij maar eens aan glasvezel, wat al gebruik maakt van lichtsignalen i.p.v electrische signalen.
Mogelijkheden:
Fotonica staat nog maar net op evolutie-kalender van de wetenschap maar de vooruitzichten van deze optische chip liegen er niet om. De chip die is ontwikkeld door de technische universiteit van Eindhoven bied nu al een ongekend scala aan mogelijkheden voor technologieen en applicaties.
Rector magnificus Frank Baijens van de Eindhovense universiteit: “Geïntegreerde fotonische chips
zijn duizend keer sneller, genereren duizend keer meer data, gebruiken duizend keer minder energie, zijn duizend keer gevoeliger en duizend keer accurater dan onze micro-elektronische chips.”
100 miljard toepassingen:
Richard Visser directeur van Smart Photonics, een spin-off van de T.U Eindhoven, die al lacer en
optische chips produceert, spreekt van ‘het nieuwe goud’. In 2020 zullen er waarschijnlijk wereldwijd meer dan honderd miljard toepassingen voor zijn. Deze nieuwe chip is veel kleiner, gebruikt minder energie en is bovenal ook nog goedkoper.
Photon Delta:
En niet alleen hij is er van overtuigd dat fotonica ongekende mogelijkheden zal gaan krijgen.
Samen met bedrijven, wetenschappelijke instellingen en overheidsorganisaties hebben zij hun krachten gebundeld en vormen samen Photon Delta.
De bedoeling is om fotonica optimaal onder de aandacht van zowel het MKB alswel in de
politiek van Denhaag en Brussel te gaan brengen. Daarnaast willen zij gaan zorgen voor opleidingen op het gebied van fotonica.
Op het Photonic Integration Congres wat op de High Tech Campus werd gehouden, werd door verschillende sprekers al gesproken over een nieuwe industriële revolutie.
Door: Rene Velleman – Bronmateriaal: TU Eindhoven
Alle inhoud in deze video is eigendom van hun respectievelijke auteursrechtseigenaars. Deze video is alleen voor educatieve doeleinden. Deze video is gemaakt om studenten en future-transport-enthousiasten te helpen om gemakkelijk kennis te vergaren over de bestaande technieken in toekomstig vervoer en technologie.