Loading!
Auto'sNieuws

Rijdt de auto van de toekomst op mierenzuur?

Het schaalmodel

Als het aan Team FAST van de Technische Universiteit Eindhoven ligt, tanken we in de toekomst mierenzuur in plaats van benzine. Een auto op mierenzuur heeft voordelen ten opzichte van bestaande waterstof- en elektrische auto’s.

Mierenzuur (of methaanzuur) kan uit methanol, water en koolstofmonoxide worden bereid en komt in veel levende wezens, zowel planten als dieren voor. Zo gebruiken mieren mierenzuur om aan te vallen of te verdedigen. Wist je dat wetenschappers vroeger dachten dat mierenzuur de urine van mieren was? Later bleek dit niet zo te zijn. Ook brandnetels, hommels, bijen en wespen verdedigen zich met mierenzuur.

Met een chemische reactie kan waterstof met CO2 omgezet worden in mierenzuur en andersom. Deze chemische reactie is vorig jaar ontdekt door TU/e-onderzoekers. Dit biedt mogelijkheden. De opslag van waterstof is duur. Tevens moet het onder hoge druk vervoerd worden. Deze nadelen vervallen met mierenzuur. Het voordeel ten opzichte van elektrische auto’s is dat mierenzuurauto’s een groter bereik hebben.

Mierenzuur zal voor de consument vergelijkbaar zijn met het gebruik van benzine. Het voordeel is dat de bestaande brandstofinfrastructuur makkelijk overgenomen kan worden als mierenzuur wordt geïntroduceerd. Ook kan energie uit zon en win opgeslagen worden in mierenzuur, waardoor mierenzuur als energiedrager ingezet kan worden.

Het studententeam FAST gaat de eerste auto die rijdt op mierenzuur bouwen en hoopt deze wagen volgende jaar te introduceren. Het eerste bewijs is er al! Het team presenteert vandaag het bewijs dat een schaalmodel van één meter groot kan rijden op mierenzuur.

Het schaalmodel

Afb: Dit schaalmodel rijdt al op mierenzuur. Foto: Bart van Overbeeke.

Rijden we in het jaar 2026 echt op mierenzuur? “Hoe de wereld over tien jaar is erg lastig te zeggen,” vertelt Pieter Ottink van Team FAST aan Scientias.nl. “Maar op dit moment heeft mierenzuur zeker potentie om als energiedrager gebruikt te worden.”

Ottink kan nog niet voorspellen of een auto op mierenzuur goedkoper of duurder wordt dan auto’s met een benzinemotor. “Wij laten zien dat de technologie werkt.

Hoe het kostenplaatje eruit ziet wanneer een dergelijke auto in productie gaat is onduidelijk. Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat de prijs niet concurrerend te zijn.”