Loading!
NieuwsRobotica

De werknemer van de toekomst: méér dan een robot

Verschillende robots
Nu de arbeidsmarkt door de technologische vooruitgang volop transformeert, vrezen heel wat werknemers hun baan te verliezen. Is jouw job futureproof en vooral: ben jij zelf als werknemer klaar voor de toekomst? Dit leert moderne technologie vandaag over de werknemer van morgen.

Heel wat traditionele banen sneuvelen en ontslagen werknemers zien zich vervangen door robots of softwarepakketten die heel wat sneller, efficiënter en goedkoper werken. En dit is nog maar het begin! Artificiële intelligentie staat in zijn kinderschoenen en computers zullen in de toekomst nog veel meer op mensen gaan gelijken en onze mogelijkheden bovendien ruimschoots overtreffen.

Vandaag is dat al op verschillende vlakken een feit: zelfs het meest getalenteerde genie zal bijvoorbeeld nooit eenzelfde informatie kunnen verschaffen als Google geeft op amper één seconde.

Menselijke computer

Het lijkt er bovendien niet naar dat ons brein ooit, na ettelijke decennia evolutie, met de snelheid en accuraatheid van artificiële intelligentie zal kunnen functioneren. Met de komst van AI, dat een deel van onze taken overneemt, veranderen dan ook de verwachtingen die werkgevers naar hun leidinggevend en uitvoerend personeel toe hebben en de kwaliteiten waar ze naar op zoek gaan.

robot-interactie
Afb: Robots communiceren verbazingwekkend goed met mensen.

Enerzijds zullen we ons in de toekomst meer eigenschappen van computers moeten aanmeten. Zo wordt van medewerkers verwacht dat ze consequent zijn, logisch denken en zich snel kunnen aanpassen. Ook moeten ze vliegensvlug gegevens kunnen verwerken en meerdere oplossingen naar voor schuiven voor complexe problemen.

Net zoals Apple’s Siri of Amazons Alexa doen voor eenvoudige zaken als aanbevelingen voor restaurants in de buurt. Langs de andere kant moet de werknemer van morgen dan weer inspringen waar technologie te kort schiet. Met zijn menselijke expertise en intuïtie dient hij de veelheid aan beschikbare informatie te interpreteren en te evalueren.

Digitale assistent

Technologie leert nu al over welke eigenschappen toekomstige topwerknemers dienen te beschikken en helemaal bovenaan dit kwaliteitenlijstje prijkt behendigheid. We moeten weliswaar niet hetzelfde kunnen als artificiële intelligentie, maar dienen het wel optimaal te benutten, in ons eigen voordeel en dat van het bedrijf. Om hun productiviteit te maximaliseren zullen werknemers zich moeten beroepen op een digitale assistent. Bijgevolg is het cruciaal op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, je hier snel aan aan te passen en bij voorkeur ook te kunnen anticiperen op mogelijke digitale problemen.

Wie er niet als de kippen bij is of van weinig aanpassingsvermogen getuigt, zal veel moeite hebben om de aandacht van potentiele werknemers te trekken. Zelfs een interessante jobaanbieding vinden zal mogelijk een hinderpaal vormen, want ook dat wordt ondenkbaar zonder de laatste technologische hulpmiddelen.

Generatie Z

Maar voor wat hoort wat en ook bedrijfsleiders zelf zullen de actualiteitstest moeten doorstaan, willen ze talent van morgen aantrekken. Generatie Z verlangt heel wat flexibiliteit om te leren en te werken van hun werkgevers terug. De aanstormende generatie hoopt professioneel en persoonlijk te groeien via hun baan en beschouwt een individuele aanpak en training aangepast aan hun behoeften en leerstijl daartoe noodzakelijk. Ook de werkplek moet uitgerust zijn met de laatste snufjes en aan alle persoonlijke noden voldoen.

Door: : Joni HoremansBronmateriaal: Forbes