Loading!
NieuwsRuimtevaart

Net de Batmobiel: NASA onthult Mars rover-prototype dat mensen kan vervoeren

NASA heeft een nieuw concept onthuld voor een voertuig dat op een dag mensen moet kunnen vervoeren op de rode planeet. Het ruimtevaartagentschap onthulde het prototype deze week in het kader van de ‘Summer of Mars’-tentoonstelling in het Kennedy Space Center in Florida. De Batmobiel is er niets tegen.

Het nieuwste model bestaat volledig uit aluminium en koolstofvezel, is 8,5 meter lang, 4,3 meter breed en 3,3 meter hoog, heeft zes gigantische wielen en weegt 2,7 ton. Het voertuig kan tot vier astronauten vervoeren en heeft een mobiel laboratorium dat kan losgekoppeld worden. De rover heeft een elektrische motor die wordt aangedreven door zonnepanelen en een batterij van 700 Volt.

Volwaardig laboratorium

Ruimtevaartorganisatie NASA bestelde het futuristische design bij Parker Brothers Concepts, een bedrijf in Florida, maar het ontwerp is gebaseerd “op wetenschap van NASA” met input van experts van het agentschap, aldus NASA. “Het heeft beademingssystemen, navigatie- en communicatiesystemen en een ontwerp en materialen die aansluiten bij de condities en bronnen op Mars,” laat NASA weten in een persbericht.

De nieuwe Marsrover
Afb. De nieuwste rover maakt deel uit van een educatief programma. © Parker Brothers Concepts.

Volgens ontwerper Marc Parker kan de rover een topsnelheid van 110 kilometer per uur behalen, maar hij is gebouwd om de rotsachtige omgeving van Mars te trotseren, dus zal vermoedelijk gemiddeld zo’n 24 kilometer per uur rijden. “Wat we eigenlijk bedacht hebben is een voertuig met een dubbel doel. Het bestaat uit twee delen,” aldus Parker. “Het achterste deel is een volwaardig laboratorium, het voorste gedeelte is de cockpit om ermee op uit te trekken en op verkenning te gaan. Het labogedeelte kan losgekoppeld en achtergelaten worden om autonoom onderzoek te verrichten.”

Twee andere rovers, Spirit en Opportunity, landden in 2004 op Mars. Spirit werd buiten dienst gesteld in 2010, maar Opportunity is nog steeds actief. De twee toestellen hebben al honderdduizenden foto’s en datastromen geproduceerd.

Afb. Hij is gebouwd om de rotsachtige omgeving van Mars te trotseren © Parker Brothers Concepts.

De rover Curiosity arriveerde in 2012 op Mars en heeft de meest geavanceerde uitrusting tot nu toe. Hij kan videobeelden maken en rots-, bodem- en luchtstalen nemen die hij ter plaatse analyseert.

NASA is van plan om tegen 2020 weer een rover naar Mars te sturen, die op zoek moet gaan “naar tekenen van vroeger microbieel leven en kernstalen verzamelen voor een mogelijke terugkeer naar de aarde,” aldus het ruimtevaartagentschap. De organisatie hoopt in de loop van de jaren 2030 mensen naar Mars te sturen en is bijgevolg op zoek naar transportmogelijkheden.

De nieuwste rover maakt deel uit van een educatief programma dat het publiek moet inspireren en informeren over ruimtevaart. “Alhoewel deze rover niet verwacht wordt te opereren op Mars, zullen een of meerdere elementen wel terug te vinden kunnen zijn in een rover die astronauten zullen besturen op de rode planeet,” aldus een NASA-woordvoerder.

Door: Rene Velleman – Bron: CBC, Telegraph