Loading!
NieuwsRuimtevaart

SpaceX begonnen met bouw van prototype Starship-ruimtevaartuig

starshipStarship is een tweetrappig al dan niet bemand zeer zwaar lanceersysteem in ontwikkeling van SpaceX. De boostertrap van Starship, die nodig is om de aarde te verlaten, heet Super Heavy. De Naam Starship slaat op zowel tweedetrap met een compartiment voor bemanning, vracht of satellieten als op de eerste-en-tweede trap als geheel.​

Het project was voorheen bekend als de Mars Colonial Transporter of MCT (voor september 2016), het Interplanetary Transport System of ITS (sept. 2016 – juni 2017) en Big Falcon Rocket (BFR) (juni 2017 – november 2018). Intern bij SpaceX werd de raket rond 2015-2016 (mogelijk al in 2010) enige tijd aangeduid met de onofficiële werknaam Big Fucking Rocket.

starship-spacex

Starship vormt een volledig herbruikbaar ruimtevaartuig dat is bedoeld om 100 tot 150 ton aan vracht of tot 100 mensen per vlucht in de ruimte te brengen. In expendable mode zou dat zelfs 250 ton kunnen zijn. Vluchten naar Mars (en terug) behoren tot de mogelijkheden. De eerste trap wordt Super Heavy genoemd en de tweede trap die zowel een bemanningshabitat als een satellietlanceerinstallatie kan bevatten heet Starship. De bouw van het testversie van het Starship was anno september 2018 begonnen.

starship-spacex2Het eerste conceptontwerp werd op 27 september 2016 door SpaceX oprichter en ceo Elon Musk op het International Astronatical Congress gepresenteerd als Interplanetairy Transport System. Een jaar later werd een verkleind, makkelijker haalbaar ontwerp met een bredere inzetbaarheid gepresenteerd met de naam Big Falcon Rocket.

In 2018 werden nog enkele aanpassingen aan het ontwerp gedaan waaronder een verlenging, een versimpeld landingsgestel met geïntegreerde stuurvleugels en de keuze om de raket van roestvaststaal in plaats van koolstofvezel te bouwen. Het project staat onder directe leiding van Musk zelf.[2] Met de ontwikkeling van de Starship is zo’n vijf miljard dollar gemoeid.

SpaceX officials hebben begin 2018 aangegeven dat ze op koers liggen voor eerste “hopper-testvluchten” met de tweede-trap/ruimteschip in de eerste helft van 2019. Een half jaar later verwachtte Gwynne Shotwell dat die eind 2019 zullen plaatsvinden. Een eerste onbemande ruimtevlucht zou mogelijk al in 2020 kunnen plaatsvinden en er wordt gestreefd naar een eerste bemande vlucht langs de Maan in 2023.

Elon Musk wil in de toekomst met Starship, de Falcon 9, de Falcon Heavy en de (bemande en onbemande) Dragon 2 vervangen. Bemande maanlandingen en marslandingen, satellietlanceringen en eventueel zelfs langeafstandsvluchten op aarde behoren tot de mogelijkheden.

 

Door: MarsinopmarsBron: Commen Licence artikel-WikipediaVideo: Real Engenering