Loading!
Auto'sNieuws

Conceptauto’s van de toekomst

conceptwagen citroen

Een conceptauto is een prototype of studiemodel voor een te maken automodel of een test om te zien hoe het publiek reageert.

Zoals met zoveel in de wereld hebben meerdere automerken geclaimd de eerste conceptauto te hebben gemaakt.

Cadillac Osceola

Veruit de oudste claim van de productie van de eerste conceptauto komt van Cadillac. De naam Osceola bevestigt dat het in ieder geval om iets bijzonders ging; deze auto was de eerste van een nieuwe soort, namelijk de gesloten auto. Voordat deze Cadillac werd gepresenteerd waren alle auto’s cabriolets.

Amerika

Het was in de Verenigde Staten, waar de conceptauto omarmd werd. Na het succes van de Buick Y-job werden er meer en meer conceptauto’s gemaakt.

Vooral General Motors zag het belang in van conceptauto’s en maakten er ware spektakels van met Motoramashows. Deze Motoramashows werden gehouden tussen 1949 en 1961 in verschillende Amerikaanse steden.

Eerder genoemde Harley Earl was verantwoordelijk voor een heleboel van de conceptauto’s die daar gepresenteerd werden.

Het was dan ook hier waar de presentatie plaatsvond van de vier Firebird conceptauto’s. Deze wereldberoemde conceptauto’s, gebaseerd op jachtvliegtuigen, werden steeds buitenissiger.

Andere Amerikaanse merken konden niet achterblijven en 1941 begon ook Chrysler met het introduceren van droomauto’s, zoals ze genoemd werden.

Een bekend voorbeeld daarvan was de Thunderbolt. De naam en het ontwerp was spectaculair, maar net zoals bij GM hadden ze weinig van doen met wat de fabrikanten aanboden aan hun klanten.

In Europa werd anders met conceptauto’s omgegaan dan in Amerika. In Amerika waren het echt droomauto’s, maar in Europa waren conceptauto’s vooral bedoeld om te zien of auto’s een koperspubliek hadden.

Het was in Europa trouwens vooral een Italiaanse aangelegenheid, met Pininfarina, Ghia en Bertone als vaandeldragers. Maar ook deze koetsbouwers gingen meer naar het extreme, zoals de Pininfarina X en later de Bertone Marzal en Carabo (welke respectievelijk Lamborghini en Alfa Romeo-logo’s kregen).

Door: Funny-VehicleVideo: Concept Future Cars – Tekstbron: Wikipedia